Igennem historien har kineserne været rigtig gode til at dokumentere deres medicinske videnskab. Jeg har allerede nævnt ”Den Gule Kejser” som var den første bog der omhandlede medicin og blev skrevet under de stridende rigers periode. Denne var under kraftig indflydelse af Konfutses lære.
Konfutses lære kommer fra Zhoudynastiet kort før den turbulente periode. Han fornemmede at Kina var i forfald fordi den gamle orden og moralske værdier ikke blev opretholdt. Han gjorde en livslang indsats for at få Kinas riger til at genindføre de gamle værdier og genoprette orden. Med andre ord søgte han at genskabe et stabilt og solidt fundament for det kinesiske samfund.
Der skulle dog gå næsten 400 år før hans lære blev ophøjet til statsideologi og den dag i dag er hans filosofi meget udbredt. Konfutse sagde blandt andet at alle mennesker er ens, det er deres vaner der adskiller dem. En del af den orden Konfutse refererer til er menneskets indre orden både fysisk og mentalt. Det enkelte menneskes fundamentale vaner og moralske værdier udgør tilsammen det samfund som mennesket lever i. Derfor var menneskets velbefindende såvel fysisk som psykisk essentielt for Konfutses samfundsorden.
Derfor har Konfutse haft stor indflydelse under tilblivelsen af bogen ”Den Gule Kejser”. Der blev uden tvivl skrevet meget mere i tiden efter Konfutse, men mange af Kinas gamle skrifter gik tabt under Kejser Qin der blev kendt for bogbrændinger og henrettelse af intellektuelle.
Kendte læger
Qindynastiet bestod kun ganske kortvarigt og blev efterfulgt af Handynastiet som bestod i de næste 400 år. Her skete den primære udvikling af kinesisk medicin og den omfattede i høj grad brugen af urter. Der er god dokumentation fra Handynastiet og der var en række kendte læger hvor jeg vil fremhæve et par stykker.
Chunyu Yi var den første læge der førte journal over sin behandlinger og Guo Yu og Fu Weng var kendte for at bruge akupunktur og moxa i deres behandlinger. Den mest kontroversielle læge var Hua Tuo der var kendt for sin brug af kirurgi. Operative indgreb var dog meget imod tidens ånd så derfor mødte Hua Tuo stod modstand. Han brugte også fysiske øvelser for at genskabe balance og heling i kroppen.
Zhang Zhongjing betragtes som lægevidenskabens vismand og hans bog om sygdomme som han skrev omkring år 200, blev brugt langt op i middelalderen hvor den blev genskrevet i to bind.
Der er mange flere interessante læger op gennem historien, men jeg vil ikke fortabe mig yderligere i dem. Du kan læse meget mere på en rigtig god hjemmeside om traditionel kinesisk medicin der hedder Shen-Nong.
Skriv et svar