Kinesisk medicin er et kæmpe emne så jeg vil kun fremhæve de vigtigste historiske begivenheder. Den traditionelle kinesiske medicin kom først i perioden efter De Stridende Riger, som jeg skrev lidt om i går. Således er akupunkturen og meridianlæren første gang beskrevet i ca. år 100 selvom nogle hævder at have fundet oldtidsgrave med akupunkturredskaber. Mest tyder dog på at der har være tale om instrumenter til åreladning.
Helhedstanken
Meget af den traditionelle kinesiske medicin betragtes som alternative behandlingsformer fordi den omfatter langt mere end behandlingen af problemet. I vestlig medicin er vi meget sygdomsfikserede mens traditionel kinesisk medicin lægger stor vægt på helheden. Denne tankegang kan vi spore endnu længere tilbage hvor det har været naturligt at stræbe efter orden og moralske værdier der tjener hele samfundet og fremtiden.
Kinesisk medicin omfatter således naturmedicin, akupunktur, massage, qigong og kostterapi. Den mest kendte kilde til kinesisk medicin er skrevet på dette tidspunkt ”Den Gule Kejsers klassiker om indre medicin”. Det er Den Gule Kejser der introducerer teorien om yin og yang og de fem elementer.
Energi
I dag bruger vi begge teorier til analyse og diagnose ved behandlingen med zoneterapi. Vi benytter også meridianlæren. En anden central del af kinesisk medicin som vi også bruger i dag er begrebet qi, som bedst oversættes til livsenergi. Dette er dog lidt forenklet men kort fortalt er qi den energi vi får gennem mad, drikke, luften og en del af den er medfødt. Ifølge kinesisk filosofi er det vigtigt at bevare en god energi og den kan tilføres på forskellige måder.
Jeg benytter selv energibegrebet som en central del af min behandling og jeg mener at det er vigtigt at bringe balance i både fysisk og psykisk energi.
Selvom der er meget teori og filosofi der bruges sammen med zoneterapi så er der intet der endnu tyder på at zoneterapien skulle være opstået i Kina. Jeg vil undersøge det lidt nærmere i mine kommende artikler.
Skriv et svar