Skinnebensbetændelse er en meget almindelig sportsskade, som skyldes overbelastning i underbenet. Dette er anden del om skinnebensbetændelse, læs første del her. Underbenets sener bliver irriterede og der opstår en betændelsestilstand. Betændelsen er ikke forbundet med en bakteriel infektion. Inflammationen kan starte som en akut tilstand med smerter i underbenet efter træning, som så fortager sig igen efter et par dage. Den kan også være subakut og gradvist udvikle sig hvis ikke tilstanden bliver behandlet. Endelig kan betændelsen gå hen og blive kronisk og smerten i benet er der hele tiden.
Den kroniske inflammation virker nedbrydende på vævet og kombineret med længere træningspauser giver det svækkelse af muskler, sener, brusk og knogler, hvor også benhinden risikerer at blive betændt. Betændelsen sidder typisk på knoglekanten hvor senerne hæfter. Det er typisk i idrætsgrene med mange spring og hop, samt løb med skiftende underlag, der er risiko for skinnebensbetændelse.
Tilstanden får ofte mange idrætsudøvere til helt at stoppe træningen på grund af smerter. Det er en ærgerlig udgang, da man med rigtig træningsplanlægning og behandling sagtens kan fortsætte udøvelsen af idræt, endda også på højt niveau. Det er bare vigtigt at starte behandlingen allerede i den akutte fase. Desværre ignorerer man, som idrætsudøver, tit denne fase, da det jo går over efter et par dage.
For at undgå at blive skadet for altid, er det vigtigt at komme hurtigt i behandling og starte genoptræningen. Allerede i genoptræningsfasen må man overveje hvordan en tilbagevendende inflammation kan forebygges. Dette sker ved at planlægge sin træning korrekt og vise hensyn til at kroppen har behov for at restituere. Enhver form for træning er faktisk en nedbrydning af kroppen, men når kroppen udsættes for en belastning, vil den i restitutionsperioden bygge kroppen op igen og gøre den stærkere for at kunne modstå en lignende belastning. Det er sådan vi gør vores krop stærk og modstandsdygtig. Men ignoreres restitutionen, så overbelastes kroppen og der opstår betændelsestilstande, som i yderste konsekvens kan betyde invaliditet.
Hvis du får skinnebensbetændelse skal du først konsultere din læge før du tager andre behandlingsmetoder i brug. I næste artikel kan du læse lidt om hvordan skinnebensbetændelse behandles. Du kan også finde en oversigt i artiklen Giv selv behandling med zoneterapi.
[…] navigation ← Previous Next […]